Format en Sate
Het blijkt best gedoe te zijn daadwerkelijk de log te gebruiken.
De reden dat ik hem heb aangemaakt, is omdat Jen en ik erg veel energie steken in koken - we maken nu al bijna 1,5 jaar uitgebreide gerechten. Slecht zelden is er een duplicaat. Dat zijn erg veel gerechten, vooral ook omdat we nauwelijks, althans volgens Amerikaanse begrippen, buiten de deur eten. Daarbij opgeteld hebben we meestal verschillende gangen.
Verscheidene gerechten waren zeker voor herhaling vatbaar. Sommige zeer zeker niet. Veel zouden beter zijn geweest als... Allemaal nuttige informatie.
Al met al, ik wil met dit log niet een ogenschijnlijke narcistische of voyeuristische kant tonen, maar voorkomen dat we onze culinaire hoogte en diepte punten vergeten.
Echter. Ik heb nog geen format. Moet ik precies opschrijven hoe we iets hebben klaargemaakt? Alle ingrediƫnten erbij en zo? Hartstikke veel werk. En wanneer begin je met schrijven? Bij de voorbereiding? Vanavond wordt het sate. Voor de pindasaus heb ik al weken geleden de bouillon gemaakt. Wellicht blijkt dat wel heel erg belangrijk te zijn geweest voor de smaak. Ik wist toen ik de bouillon maakte ook dat het voor een pindasaus zou worden. Ik heb hiervoor pepers (jabaƱero en thaise pepers) meegekookt, wat ik voor de bouillon van een delicate pasta bijvoorbeeld niet zou doen.
Vanmorgen heb ik het vlees (in stukjes gesneden pork tenderloin 3,3 Amerikaanse ponden -> Voor een weeshuis, maar we eten met z'n tweetjes. Het moest in ieder geval op en ik kan de sate natuurlijk invriezen) in een marinade gelegd van limoensap (3 limoenen), lenteuitjes (een flinke bos), in stukjes gesneden knoflook (een stuk of 10), in stukjes gesneden gember (een bijna vierkant stuk met de lengte van de helft van mijn duim), 6 eetlepels soya en 3 theelepels asiatische chile olie. Het geheel staat nu afgedekt in de ijskast. Ik zal zo nu en dan wat roeren en een uur of 2 voordat ik daadwerkelijk ga koken het uit de ijskast halen om het om kamertemperatuur te krijgen.
Mijn vraag was: wanneer moet ik het beginnen op te schrijven? Daarnaast zit ik nog met de twijfel in welke taal ik het moet vastleggen. Nederlands gaat me gemakkelijker af dan Engels, maar dan heeft Jen er niks aan.
Ik laat het maar van mijn humeur afhangen, denk ik. Ik zal me in ieder geval forceren elke dag iets te melden. De uitkomst van dit recept wordt op de een of andere manier, maar zeker vervolgd. Dus.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home