Chineese truffel en Bier
Er bevond zich nog het een en ander in de ijskast dat op MOEST. Zo waren er asperges die de houdbaarheidsdatum dreigden te overschrijden. En we hadden vorige week voor reuze pasta schelpen een vulling gemaakt van mozarella, ricotta, parmesaanse kaas, Italiaanse peterselie en ei. De precieze hoeveelheden weet ik niet meer. Het was van alles een hoop, behalve de eieren. Dat waren er maar twee.
De vulling zit in de zak. In de kom het beslag voor de asperges (zie het asperge recept).
Meng alles. Kook vervolgens de schelpen, maar niet helemaal gaar. Je pakt daarna een ovenschaal, doet daar een laagje tomatensaus in. Dan vul je de schelpen met bovenstaande mengsel. Je plaatst de schelpen met vulling in de ovenschaal. Over het geheel giet je dan nog een laagje tomatensaus. En dan het zaakje voor een half uur of zo in een hete oven. Enfin, het gaat in deze niet over dat gerecht maar over de vulling.
Van de vulling hadden we nog aardig wat over en dat was zonde om weg te gooien. Daarnaast doet het erg denken aan een vulling voor een van mijn favoriete pasta gerechten: Ravioli all'Uova con Tartufi. Een bijkomende toevalligheid was dat we afgelopen zaterdag in Philadelphia een Chinese truffel(!?) hebben gekocht. Dus tja...
Ik had nog nooit van een Chinese truffel gehoord. Hij is - nu ik weet - niet helemaal te vergelijken met de Italiaanse. De smaak en geur zijn slappe aftreksels. Maar. Maar het zijn wel aftreksels. Het doet toch denken aan de Italiaanse truffel, zoals ik die regelmatig at bij restaurant Italia in Schiedam. Gelukkig is de prijs een nog groter aftreksel. De Chinese truffel die ik in mijn handen had (zo'n 2 cm doorsnede), kostte 3 dollar.
Het asperge gerecht: asperges met bier
Voor de dip: Maak mayonaise van 1 ei, voeg daar citroensap en geraspte schil van 1 citroen aan toe. Zwarte peper naar smaak. Zet het geheel afgedekt in de ijskast. Je houdt hier veel te veel van over. Een alternatief is gewoon mayonaise kopen en een halve kop nemen. Daar 1 theelepel citroensap aan toevoegen en een halve theelepel geraspte citroenschil en een mespuntje zwarte peper.
Voor een pond asperges doe je ongeveer een halve kop all purpose flour in een kom, voeg daar 3 theelepels geraspte citroen aan toe, een theelepel zout en een mespuntje peper. Daarna schenk je -er al roerend met een garder- een halve kop bruin bier in. Het bier is vrij bepalend voor de smaak. Met andere woorden, het ene bier is het andere niet. Mix het geheel goed door elkaar totdat het mooi, glad, romig, etc. is.
Verhit olie in een pan. Het is ideaal als je een thermometer daarvoor heb. Het moet uiteindelijk 190 graden celsius of 375 graden Fahrenheit zijn.
Maak de asperges schoon. Ik had wilde, dus daar hoefde niet zoveel mee te gebeuren. Snijd ze in stukken van zo'n 5 cm (een aantrekkelijke diplengte), maak ze droog en haal ze - indien de olie op temperatuur is - door de kom met beslag. Haal de asperges lans de rand van de kom om te verkomen dat er teveel beslag op zit. Beter te weinig dan te veel in dit geval. Het is ook niet erg als gedeeltes niet helemaal bedekt zijn.
Doe in setjes van 5 of zo in de pan met olie. De dingen hebben de neiging om naar elkaar toe te gaan en dan aan elkaar vast te zetten. Dat wil je niet. Dus je moet erbij blijven.
Laat ze een minuut of 3 pruttelen. Haal ze eruit. Laat de olie weer op temperatuur komen en doe de volgende lading.
Je kunt ze warm houden in een oven op zo'n 100 graden Celsius of 200 graden Fahrenheit.
Dat is het dus wel. Vergeet de dip niet!
(Mijn god, waar ben ik aan begonnen. Wat een schrijverij.)
Het pasta recept: Ravioli all'Uova con Tartufi
Maak van 1.25 kop bloem en 2 eieren pasta. Laat het niet te droog worden en de pasta moet een mooie goudgele kleur hebben (Ik heb op het moment ruzie met de bloem. Bijna niks wat ik ermee maak lukt echt goed. Wellicht is de bloem te oud of zo. Ik heb geen idee. Ik weet niet eens of bloem wel oud kan worden. In ieder geval zijn de broden die ik de laatste tijd gebakken heb te zwaar en de pasta's hebben niet helemaal de juiste consistentie.)
Rol de pasta door een machine. Eerst vond ik stand 4 wel goed, later 5 beter en nu neig ik naar 6 (de dunste). Maak uit de pasta 4 rechthoekige vellen, zodanig dat als je ze omvouwt, ze vierkant worden.
Zet een grote pan met water op en voeg een beetje zout toe.
Leg de rechthoeken op een met bloem bestrooide ondergrond. Doe de vulling (zoals heel hoog hierboven staat beschreven) in een spuitzak en maak een grote, volle cirkel op ongeveer 1 cm van de rand en op 1 helft van de rechthoek. Plaats in de cirkel een eidooier. Zorg ervoor dat het niet breekt. Dat is heel belangrijk.
Smeer met een kwast wat water langs de 1 cm rand van het rechthoek. Vouw het rechthoek dicht en druk met een vork het gevouwen gedeelte samen, zodat het goed sluit.
Als het water kookt, plaats je 1 ravioli in het water. Kook ze een voor een 4 minuten. Ze blijven warm als je ze in een diep bord legt en een ander diep bord er onderste boven op legt.
Tijdens het koken van de ravioli doe je 1 kop boter in een sauspan. Smelt de boter langzaam en haal het van het vuur als de rand bruin wordt. (Gisteren hebben we het iets te lang laten staan. Jen vond dat beter. Ik niet.)
Plaats de ravioli's op een bord, schenk de gesmolten boter erover, rasp Parmesaanse kaas over het geheel en dan... schaaf wat truffel erop. Dat is het.
Ik raad bovenstaande gerechten niet aan als menu. Het zijn beide voorgerechten en, hoewel er geen vlees aan te pas komt, niet de gezondste. Het was wel erg lekker.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home