Tuesday, March 08, 2005

Doperwten en nog meer zout

Soms heb je van die dingen die extreem goed lukken. Die lekkerder zijn dan je ooit hebt geproefd. Dat je denkt dat je de chef-kok der chef-koks had kunnen zijn. Met de kwartels was dat zo.
Soms heb je ook dat je iemand iets in de keuken ziet doen en denkt; Weet je dat wel zeker? (Kan de oorzaak van een hoop gekibbel zijn, dus beter je mond houden. Om meerdere redenen.) En dan blijkt dat het erg goed uitpakt. Dat was dan weer met doperwten zo.

Recept Artisjokken en doperwten: Artisjokken met doperwten in zoetzure saus
Ik was druk met de kwartels in de weer en heb nauwelijks opgelet wat Jen allemaal aan het maken was. Ik heb tijdens het eten wel goed geluisterd en geproefd, dus kan ik het met een gerust hart opschrijven.
Maak 4 artisjokken schoon. Dat wil zeggen een stuk van de stam afgesneden en harde buitenbladeren eraf getrokken. Normaal gesproken blijven uiteindelijk de wat rodige bladeren over. Het hangt er natuurlijk ook een beetje af wat voor soort artisjokken je hebt.
De schoongemaakte artisjokken, snijd je in kwarten, haal het harige spul eruit en doe ze in een kom met water en citroensap. Doe dat direct, want ze worden erg snel bruin.
Pak en diepe pan. Doe daar olijfolie in en als het voldoende warm is 2 grof gesneden uien. Bak ze tot ze goudbruin zijn en voeg vervolgens de artisjokken erbij met 1,25 kop van dat citroen water, waar ze toch al inlagen. Doe de deksel erop en kook het 15 tot 20 minuten. Afhankelijk van de grootte van de artisjokken uiteraard.
We hadden nog (diepvries) doperwten(???) over en die hebben we de laatste 5 minuten meegekookt.



Voeg peper en zout naar smaak toe. Giet het af en laat het koelen.

Zoetzure saus
Vervolgens pak je een smalle pan. Doe daar 1/2 kop witte wijn azijn in en 1 theelepel fijne suiker in. Kook het zachtjes totdat de suiker opgelost is. Vervolgens voeg je er een handvol mintblaadjes aan toe en laat het 5 minuten sudderen.

Laat de saus afkoelen en giet het over de artisjokken met doperwten.



Het is erg lekker, heel fris. En hoewel ik Jen wat vreemd aankeek toen ze doperwten erin gooide (ik houd niet zo van die groene balletjes met melige inhoud), denk ik dat ik dit recept de volgende keer alleen met doperwten wil. De artisjokken wens ik dan weer gewoon zoals bijna altijd, gestoomd en met een vinaigrette.


Recept Kwartels: 4 Kwartels in Aubergines
We hadden in Philadelphia een hele, hele grote aubergine gekocht. Echt heel erg groot. Ik heb het ding over de lengte doormidden gesneden, vervolgens ieder stuk in vieren gehakt, de schil gedeeltelijk ontdaan (zodat je een gestreept patroon krijgt) en het uitgehold, waarbij ik een stuk aubergine kreeg van maximaal 1 cm dikte. (De volgende keer laat ik er wat meer 'vlees' aan zitten.)
De stukken aubergine heb ik in een kom gedaan, flink bestrooid met zout en ze een half uur laten staan. Na dat half uur het vocht uit de kom gegoten, de aubergines afgedept en ze weer flink met zout bestrooid. Het is volgens mij de enige methode om ervoor te zorgen dat ze zich bij het bakken niet volzuigen met olie.
Na het tweede halfuur heb ik de aubergines goed afgespoeld met water, zodat al het zout weg was. Daarna droog gedept en ze in een pan met olijfolie bruin gebakken. Ongeveer 5 minuten. Toen ze klaar waren, in een kom met keukenpapier gedaan en ze laten staan.
In de pan met de overgebleven olie 4 kwartels (deden me erg denken aan de kleine 'aliens' van 'Man in Black'. Ik vind de film overigens niet zo bijzonder. En nu ik toch over film begonnen ben. Ik heb gisteren Napoleon Dynamite op DVD van Jen gekregen. We hadden de film voor het eerst gezien met de kerstdagen. Ik heb zo vreselijk hard gelachen en toen de film was afgelopen, heb ik hem gewoon weer van A tot Z bekeken. Gisterenavond hebben we na het eten even de beste scènes bekeken. Och, och, och... tranen in mijn ogen.) aangebraden, zodat ze mooi bruin waren aan alle kanten. Een kleine 10 minuten. De kwartels ook weer in een kom gedaan met keukenpapier.
In nog steeds dezelfde pan, met nog steeds dezelfde olie, een fijngesneden uit gedaan en langzaam goudbruin gebraden (ongeveer 10 minuten). Vervolgens twee teentjes knoflook erbij gevoegd (ongeveer 2 minuten), 250 gram gepelde tomaten en een mespuntje all spice (ongeveer 3 minuten).
Driekwart van deze tomatensaus op de bodem van een ovenschaal verdeeld, daarover heen de helft van de aubergines gelegd en geraspte Parmasaanse kaas gestrooid. Dan de kwartels erop.


fase 1

Daarop weer de andere helft van de aubergines. Vervolgens de overgebleven tomatensaus daar weer overheen. Weer wat Parmasaanse kaas en als laatste, heel voorzichtig, driekwart kop Vinho Verde.


fase 2

Het geheel in een voorverwarmde oven op 375 graden Fahrenheit (190 graden Celsius) voor zo'n 40 minuten gestopt.


uhm... de hoek van fotografie is niet erg subtiel gekozen. Ik beloof in het vervolg na te denken voor ik schiet.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home