Thursday, March 10, 2005

Verwachtingen en Uitkomsten

Diner: wild zwijn, wilde asperges en aubergine

We zijn heel lang opzoek geweest naar waar we in DC wild zwijn kunnen komen. In de omgeving zijn veel bossen, dus mijn eerste gedachte was dat je dus ook gemakkelijk wild zou kunnen kopen. Domme gedachte. Ik heb hier eens op straat oog in oog met een ree gestaan, maar het vlees verkopen doen ze niet. Althans niet hier. Of beter gezegd, ik heb het niet kunnen vinden.
Toen we vorige week in Philadelphia bij de wildhandel stonden, was ik dus erg enthousiast dat we het daar wel konden krijgen. Hij heeft overigens ook alligator, emu, kangaroe...
Misschien juist omdat ik me er zo op verheugde en mijn verwachtingen hoog waren, viel het wild zwijn gedeelte me een beetje tegen. Het was wel erg lekker hoor, daar niet van. Maar ik had gehoopt dat het zo zou uitpakken als bijvoorbeeld de kwartels van dinsdag 8 maart. Misschien volgende keer een ander stuk van het beest. Ik denk dat we een schouder te pakken hadden.
Van de asperges had ik daarentegen helemaal geen verwachtingen. Echter, die waren geweldig. Sommige dingen hebben vrijwel niks nodig om erg smaakvol te zijn.
De aubergine was een restant van de hier bovengenoemde kwartelgerecht. Het was het uitgeholde gedeelte, dat ik in een zak had gedaan en in de ijskast gestopt. Voor je weet maar nooit.


Recept Wildzwijn: Pappardelle al Cinghiale

Het zwijn:
Snijd 600 gram wildzwijn in blokjes van zo'n 2 cm. Doe ze in een kom. Voeg er 1,5 kop stevige wijn aan toe, een in stukjes gesneden ui, een theelepel jeneverbessen, een theelepel zwarte peperkorrels, twee laurierbladeren en een takje rozemarijn. Plaats het afgedekt in de ijskast. Laat dit minimaal 12 uur staan en zet het twee uur voordat je gaat koken buiten de ijskast. Als het goed is, is het vlees heel erg zacht en paars.



Haal de blokjes uit de marinade en maak ze heel goed droog. Niet alleen van buiten. Pers het vocht eruit. Volgens mij is het het handigst het vlees tussen een stapeltje keukenpapier vellen te leggen en er een plank bovenop te leggen, om vervolgens daar weer hard op te drukken.
Voeg aan de marinade 400 gram in stukjes gesneden gepelde tomaten toe en zet het opzij.
Doe flink wat olijfolie in een pan. Verhit het op halfhoog vuur. Doe vervolgens de stukjes vlees erin en braad het ongeveer 10 minuten aan, totdat het goudbruin is.



Besprenkel het vlees met een theelepel bloem en roer het goed door. Voeg vervolgens beetje bij beetje de marinade (nu heeft het voor mijn gevoel de kwalificatie marinade overschreden en kan het worden gepromoveerd tot saus) toe en zorg dat je het bruin van de bodem van de pan eraf schaaft en oplost in de saus. Als alle saus is toegevoegd en het geheel pruttelt zachtjes, giet je het over in een slow cooker. (Je kunt het natuurlijk ook in de pan laten, deksel erop en de pit heel laag zetten. Aangezien dit gerecht lang moet opstaan en je ook wel eens het huis wil verlaten, is een slow cooker wat veiliger.) Laat het zo'n 5 tot 7 uur op de hoge stand staan. Als ongeveer een uur voor het eten de saus niet voldoende is ingedikt, voeg dan een heel klein beetje bloem toe. Het moet de dikte krijgen van een wat slappe ragout. Snap je?

De Pappardelle:
Voor de pappardelle neem je 4 eieren en ongeveer 2,5 kop bloem. (Aangezien ik echt niet tegen het kneden van bloem kan -evenzo gruwel ik bij watten in het algemeen en bolletjes in het bijzonder, het stoppen van een lepeltje in poedermelk en lopen door vers sneeuw- gebruik ik voor het maken van pasta een mixer. Hardcore pasta makers zullen daar wel van gruwen, maar dat is dan maar zo.) Mix de eieren. Als dat na een paar seconden een mooie evenwichtig kleur heeft, voeg je al mixend de bloem toe, totdat het zich een elastische bol vormt. Het mag net niet plakken.
Haal de pasta direct door pasta maker en maak het zo dun als mogelijk. Vervolgens snijd je de plakken in lange stukken van zo'n 3 cm breed. Laat het even drogen aan een pastarek.
Pak een hele grote pan. Doe hem vol met water en voeg zout toe. Breng het aan de kook en stop de pasta erin met een beetje olijfolie. Kook het 2 minuten. Niet meer, ook niet minder. Giet het af en plaats het meteen op borden. Of giet het af en spoel het af met koud water, zodat de pasta niet aan elkaar blijft kleven.




Gerecht wilde asperges: Gegrilde wilde asperges
Was de asperges. Dip ze droog. besprenkel ze met zeezout. Plaats ze voor een minuut of 5 op een hete grill. That's it.


Pasta aan het rek. Wilde asperges op de grill.

Gerecht Aubergine: Gebakken aubergine 'vlees'
In stukken gesneden vlees van de aubergine goed besprenkelen met zout. Minimaal een half uur laten staan en vervolgens afspoelen. Maak de aubergines goed droog. Doe wat olijfolie in een pan en zet de pit op half hoog. Bak de Aubergines aan alle kanten lichtbruin, zo'n 4 minuten.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home